Vermont Mountain House

Stowe, VT | 2012
Size: 8,000 sq ft

Contractor: Sisler Builders

Photos by Marcus Gleysteen,
Erica Michelsen

The Vermont Mountain House sits on the edge of a sixty-acre mountainside meadow overlooking a broad valley. A screen of slender birches conceals the house from the valley below, but leaves the home’s spectacular views unhindered. This house is based on a narrative of finding and converting an abandoned saw mill into a home. The house is divided into three parts; the central core, the master-suite wing, and the carriage/guest house. One bridge spans a shallow ravine, connecting the core of the house to the parking court. The master wing is reached through an additional bridge. Douglas fir timbers and Barre granite are used extensively in the primary living area and stair. The house is anchored by a monumental two-sided granite fireplace of locally quarried granite.