Common House

Concord, MA | 2004

Contractor: Ken Vona Construction

Photos by Marcus Gleysteen, Richard Mandelkorn

Perched on high ground, this project overlooks a wooded common. Built and expanded upon the footprint of a 1938 Georgian, the design embraces the traditional combination of red brick, slate, and painted white trim of many classical New England buildings. In contrast to its highly ordered exterior, the contemporary layout of the house is organic and free flowing. This embodies a primary objective of the firm to make houses, in particular those which are more traditional, to appear as if they have always been part of their surrounding environment. The first floor contains the formal entrance hall, main stair, living room, dining room and library in combination with a kitchen, dining area, distinct family room and screened porch. Two additional stairs serve the second floor, consisting of a master suite, media and game room, and three additional bedrooms. The third floor contains an exercise suite and another guest room.