Bellevue Cottage

Contractor: This Old House

Photos by Marcus Gleysteen, Michael Casey, Michael Lee

This house was selected for the Fall 2012 season of “This Old House”. The project consists of a complete reconstruction of the interior of a three-story cottage. The exterior of the home is utterly traditional, consistent with requirements of the Cambridge Historical Commission. However, the interior detailing and furnishings are Scandinavian Modern, reflecting Marcus’ and the client’s shared Swedish heritage.The first floor was opened up into one continuous living space. The kitchen was enlarged and relocated adjacent to the front door. The new dining space separates the kitchen from the family room, both of which now have new views to the garden and patio spaces. The first floor is an open plan with a kitchen, dining area and family room. The second floor contains three bedrooms. The third floor consists of a pocket master suite and roof deck.